Servis CHAMPAGNE

Šampaňské víno podáváme podle druhu, typu a příležitosti, vychlazené na tepolotu mezi 7-12°C. Obecně se dá říci, že ročníková, starší a vyzrálejší vína, chladíme na vyšší teplotu aby se více rozvinulo jejich aroma. Stejně tak i vína podávaná jako doprovod k pokrmům. Pro zajištění optimální teploty můžeme použít chladící nádoby, které se plní ledem a vodou. Existuje více druhů sklenic na šumivá vína, například klasické flétny. Současný trend se však od těchto sklenic vyvíjí více ke sklenicím o něco širším a více otevřeným. V takových se má šampaňské víno větší šanci nadechnout, rozvinout aroma, ale neztrácí přitom své jemné perlení.

Koupit

Otevírání láhve

Při otevírání láhve sevřeme v dlani hrdlo a palcem zajistíme zátku. Teprvé poté můžeme začít uvolňovat drátěný košíček, který zátku zajišťuje. Na toto je třeba dbát zejména u starších vín, u kterých se může stát, že zátka samovolně vystřelí již po uvolnění košíčku. Při samotném uvolňování zátky ji držíme pevně v jedné ruce a druhou rukou kroužíme celou lahví.

Více informací

Servis 3